Beits is in essentie een product waarmee je hout kunt beschermen tegen weersinvloeden en vocht. Als je hout beitst, dan trekt dit deels in het hout waardoor de beschermende laag aan het oppervlak ligt. Beits heeft een vocht-regulerende werking waardoor het hout nog wel de mogelijkheid heeft om te blijven werken (krimpen en uitzetten).
- Olie; een olie trekt volledig in het hout. Ook olie beschermt het hout tegen weersinvloeden, maar de werking is van kortere duur. Het wordt vaak gebruikt om de natuurlijke nerf meer naar voren te laten komen.
- Lak; een lak blijft als een beschermlaag bovenop het hout liggen. Het hout wordt dus helemaal afgesloten. Als je gaat lakken is het daarom aan te raden om het hout rondom te behandelen om kromtrekken te voorkomen.
Soorten beits
Je hebt verschillende soorten beits en ze hebben allemaal hun unieke eigenschappen.
Watergedragen beits
De watergedragen beits wint steeds meer aan populariteit. De naam zegt het al een beetje, maar deze variant bestaat vooral uit water. Dat deze beits steeds populairder wordt, komt doordat de beits een duurzamere variant is dan zijn broertjes. Ook heeft een watergedragen beits als voordeel dat het snel opdroogt. Het nadeel van deze variant is dat de bescherming niet zo langdurig is als de beits op olie basis.
Gel beits
Een gel beits is ideaal voor verticale klussen. Doordat de consistentie dikker is dan een watergedragen beits of een beits op olie basis krijg je geen druipers als je het op verticale oppervlaktes smeert. Het nadeel is dat het lang duurt voordat de beits droog is.
Beits op olie basis
Dit type beits trekt het beste in het hout waardoor de kleur beter overkomt. Ook zorgt dit ervoor dat de bescherming langer blijft werken dan bij de andere varianten. Deze variant heeft als nadeel dat er vaak dampen vrijkomen die niet prettig zijn om in te ademen. Als je een beits op olie basis gebruikt, zorg er dan voor dat de ruimte goed is geventileerd.
Onderhoud van gebeitst hout
Hout dat is gebeitst is beter beschermd tegen weersinvloeden dan onbehandeld hout. Deze bescherming hout de beits ongeveer 2 jaar vol, afhankelijk van hoeveel zon en regen het hout krijgt te verduren. Als je een tuinhuis bekijkt zul je zien dat de buitenkant sneller vergrijst dan de binnenkant. Dit heeft voornamelijk met de directe UV stralen te maken. Het hout aan de buitenkant krijgt deze straling direct tegen zich aan, terwijl de binnenkant van de constructie hier tegen beschermd is.
Een nieuwe laag beits op het hout zetten is vrij eenvoudig. Je hoeft het hout alleen licht op te schuren (met de nerf van het hout mee) om er vervolgens met een kwast of roller een nieuwe laag beits op te smeren. Zo kun je er weer twee jaar tegenaan.
Dus, nu we de houtbewerkingswereld hebben verkend, laten we eens kijken naar wat we hebben geleerd over beitsen. Beits, het magische goedje dat hout beschermt tegen alles wat Moeder Natuur erop gooit. Als je hout beitst, sluipt die beschermende laag een beetje in het hout, waardoor het z’n ding kan doen terwijl het veilig blijft.
1 reactie